Hedef Müsteri Kitlesi ve Ürün Tanimi:
Türkiye Kamu Çalisanlari Konfederasyonu ile kurumsal yapisini teskil eden: Türk Egitim-Sen, Türk Saglik-Sen, Türk Büro-Sen, Türk Diyanet Vakif-Sen, Türk Haber-Sen, Türk Tarim Orman-Sen, Türk Yerel Hizmet-Sen, Türk Ulasim-Sen, Türk Enerji-Sen, Türk Imar-Sen, Türk Kültür Sanat-Sen ve Türk Emekli-Sen’in; Tüzel kisiligi/kisilikleri, Kuruculari, Yöneticileri, Personeli ve Üyeleri ile bunlarin Es ve Çocuklarindan olusan, organize kurumsal kitle.
Özel fiyat ve ödeme avantajlari içeren Kamu Saglik Uzmanlari Bireysel Riskler Sigortasi ürünümüz, kamu saglik uzmanlarinin mesleklerini ifa ederken karsilasabilecekleri maddi ve manevi tazminat taleplerine karsi 5 yil süreyle poliçede belirtilen limitler dâhilinde mesleki sorumlulugunun; ayni zamanda, sigortalinin 24 saat esasina göre belirlenen tazminat limitleri dâhilinde Ferdi Kaza Sigortasi’yla bireysel varliginin güvence altina alinmasini hedeflemistir.
KAMU SAGLIK UZMANLARI BIREYSEL RISKLER SIGORTASI’NIN ANA UNSURUNU OLUSTURAN TEMINATLARI:
1. MESLEKI SORUMLULUK SIGORTASI:
Bu sigorta ile Sigortaci; Sigortalinin poliçede belirtilen tip doktoru sifatiyla vermekte oldugu mesleki hizmetleri, kusurlu olarak yerine getirmesinden ya da geregi gibi yerine getirmemesinden ötürü hastanin ruhsal veya bedensel sagliginin bozulmasi veya ölümü dolayisiyla Sigortaliya karsi ileri sürülecek tazminat taleplerinin sonuçlarina karsi, Sigortaliyi poliçede belirtilen teminat limitine kadar asagida yazili özel sartlar ile ekli Mesleki Sorumluluk Sigortasi Genel Sartlari’nin A.1. maddesi (a) fikrasi hükümlerine göre sigorta eder.
Teminat Kapsami:
Bir tazminat talebinin bu sigorta kapsaminda Sigortaci tarafindan karsilanabilmesi için;
i. Sigortalinin sorumluluguna neden olan hata ya da ihmalin: Sigorta süresi içinde gerçeklesmis olmasi,
ii. Bunun sonucunda zararin: Sigorta süresi içinde ya da sigorta süresinin sona ermesini izleyen 5 yil içerisinde ortaya çikmis olmasi gerekmektedir.
Bu poliçe sadece 12 aylik poliçe döneminde yapilan mesleki hata ve ihmal sonucunda ortaya çikan mesleki sorumluluklari teminat altina alir.
a. Mesleki Sorumluluk Sigortasi Genel Sartlari’nin A.4.2 maddesinin (f) fikrasi aksine manevi tazminat talepleri teminata dahil edilmistir. Manevi tazminat talepleri için Sigortacinin sorumlulugu, "Hekim Mesleki Sorumluluk Sigortasi Klozu"nun I. maddesinde belirtilen sinirlamaya bagli olmaksizin, poliçede belirtilen limit kadardir. Ancak, her halükarda sigortacinin toplam sorumlulugu isbu özel sartlarin teminat limiti bölümünde belirtilen limitleri asmayacaktir.
b. Hekim Mesleki Sorumluluk Sigortasi Klozu’nun III. 5 maddesi aksine üremeye yardimci (kisirlik tedavisi, tüp bebek uygulamalari v.b.) ve üremeyi önleyici (kisirlastirici tedavi) her tür saglik hizmetinden kaynaklanan tazminat talepleri teminata dahildir.
c. Hekim Mesleki Sorumluluk Sigortasi Klozu’nun III. 4 maddesi aksine plastik cerrahlarin, dis hekimlerinin, KBB ve dermatoloji uzmanlarinin ilgili mevzuat ile kendilerine taninan yetkiler çerçevesinde yaptiklari güzellestirme amaçli her tür estetik ameliyat ve tibbi müdahalelerden kaynaklanan tazminat talepleri teminata dahil edilmistir. Ancak, objektif tibbi kriterlerle belgelenebilecek cerrahi veya tibbi malpraktis sonucunda ortaya çikan bedeni zararlar disindaki psikolojik sonuçlar ve paramedikal kusur bulunmasi sebebiyle ileri sürülebilecek tazminat talepleri teminat disindadir.
d. Down sendromu, tibbi tahliye (missed abartus vb.) gibi tibbi gereklilik durumlarinda yapilacak kürtaj uygulamalari poliçedeki teminat limitine kadar kapsam altindadir. Ancak tibbi gereklilik bulunmayan durumlarda yapilan istege bagli kürtaj uygulamalari için limit, poliçede belirtilen teminat limitinin %’i ile sinirlidir.
e. Bu sigorta, Sigortalinin çalistigi kurumun, poliçe teminat kapsamina giren bir tazminat talebi neticesinde üçüncü kisilere tazminat ödemesi sonucu, sigortaliya rücu etmesi durumunda da, poliçede belirtilen kosullar çerçevesinde Sigortaliyi korur.
f. Teminat, sigortalinin meslegi ile ilgili mevzuata uygun olarak gerçeklestirdigi mesleki faaliyetleri kapsayacaktir.
g. Kadin dogum uzmanlarinin sadece kendi takip ettikleri hastalari için yaptiklari ultrason uygulamalari ve bunlarin yorumlanmasindan kaynaklanacak yasal sorumluluklar teminata dahildir.
h. Bu sigorta, sigortalinin yalnizca kamu saglik birimlerinde verdigi hizmetlerden kaynaklanacak yasal sorumluluklarini teminat altina alir.
i. Sigortalinin tamamini ödemeyi taahhüt ettigi isbu poliçeye iliskin sigorta priminin bir kisminin ulusal bütçeden -ilgili bakanlik tarafindan- karsilanacagina dair bir hukuki düzenlemenin sigorta sözlesmesi yapildiktan sonra yürürlüge girmesi halinde, ulusal bütçeden karsilanacak kisim, yasalarin imkân vermesi kosuluyla sigortali namina ilgili kurulustan sirketimiz veya temsilcisi tarafindan tahsil edilerek sigortalinin sorumlulugu altindaki brüt prim borcundan düsülecektir. Ancak, mevzuatin veya fiili uygulamanin sirketimiz veya temsilcisi tarafindan sigorta süresi sonuna kadar tahsilata izin vermemesi durumunda, prim borcunun en geç sigorta süresi sonuna sirketimize ödenmesi sorumlulugu sigortalinin üzerinde kalacaktir.
Savunma Masraflari:
Herhangi bir tazminat talebine karsi Sigortali adina savunma yapilmasi sebebiyle maruz kalinan masraf ve harcamalar teminat limitinin %10’u ile sinirlidir. Sigortali aleyhine tazminat talebinin mahkemece kabul edilmesi durumunda davaci lehine hükmolacak yargilama giderleri ve vekalet ücretleri dahi bu limitin içinde degerlendirilir.
Avukatin seçilmesi ve atanmasi sigortali doktorun sorumlulugundadir. Sigorta sirketi avukat atamaz, sadece masraflari ve harcamalari belirtilen limite kadar karsilar.
Idari davalar ve ceza davalari ile ilgili savunma masraflari teminata dahil degildir.
Teminat Disinda Kalan Haller
Asagida belirtilen durumlar nedeniyle Sigortaliya karsi ileri sürülebilecek tazminat talepleri teminat kapsami disindadir.
a. Acil tibbi müdahale gerektiren durumlar disinda, ücret almadan, hayir için yapilan islemlerden dolayi gelebilecek olan tazminat talepleri;
b. AIDS, viral hepatit A, B, C, D, E, F, G veya bunlarin patojenlerine bagli olabilecek yahut onlardan kaynaklanan veya onlarin katkilari ile olusan her türlü zarar ile bunlar sonucu ortaya çikan ruhsal rahatsizliklara bagli tazminat talepleri,
c. Insan ve hayvan organlari, kanlari, hücreleri, her türlü ifrazati, türevleri, genleri, biosentez ve ilgili mamullerin denenmesi, degistirilmesi, elde edilmesi, kazanilmasi, hazirlanmasi, islenmesi, elden geçirilmesi, dagitimi, depolanmasi, ikame edilmesi, kullanilmasindan kaynaklanan tazminat talepleri;
d. Genetik mühendisligi uygulamalarindan kaynaklanan tazminat talepleri,
e. Her türlü deney veya arastirmalardan dogan tazminat talepleri,
f. Her tür kan bankasi faaliyeti neticesinde dogrudan veya dolayli olarak meydana gelen tazminat talepleri,
g. Bir sözlesmenin ifasina veya özel bir anlasmaya dayanip, sigortalinin yasal sorumluluk ölçüsünü asan her tür talepleri;
h. Idarî ve adlî para cezalari dahil her tür ceza ve cezai sartlar;
i. Sigortalinin iflasina bagli olarak ortaya çikabilecek her tür zarar;
j. Sigortalinin fiillerinden sorumlu oldugu kisilerin kasitli hareketlerinden kaynaklanabilecek tazminat talepleri,
k. Herhangi bir bilgisayar esasli veya elektronik ortamda saklanabilir, yazili, basilmis veya herhangi bir yöntem ile (veya benzer bir sekilde) tekrar çogaltilmis olsun veya olmasin her tür belge kaybi veya sigortalinin bakim, gözetim ve kontrolüne verilmis bilgi ve malzemenin kaybi veya imha edilmesi;
l. Türkiye Cumhuriyeti mahkemeleri haricinde bir mahkemede açilan tazminat davalari ve tahkim,
m. Her türlü haksiz rekabet;
n. Her tür patent, telif hakki ile ticaret unvani, marka ve benzeri fikrî mülkiyet hak ihlallerinden kaynaklanan tazminat talepleri;
o. Sigortalinin mesleki faaliyeti ifasi sirasinda anne, baba, kardes, es ve çocuklarina karsi sorumlulugundan dogan tazminat talepleri;
p. Her türlü çevre kirliliginden dogrudan veya dolayli olarak dogan sorumluluklar nedeniyle yapilan tazminat talepleri;
q. Saglik kurumunda yönetici veya isletici sifatini tasimasi sebebiyle Sigortali aleyhine yöneltilen tazminat talepleri;
r. Hekimin sir saklama yükümlülügüne aykiri davranmasindan kaynaklanacak tazminat talepleri.
2. FERDI KAZA SIGORTASI:
Ölüm Teminati:
Poliçe kapsamina giren bir kazanin, sigortalinin derhal veya kaza tarihinden itibaren bir sene zarfinda ölümüne sebebiyet vermesi halinde geçerli olan bir teminattir.
Sürekli Sakatlik Teminati:
Poliçe kapsamina giren bir kazanin, sigortalinin derhal veya kaza tarihinden itibaren iki sene zarfinda sürekli sakatligina sebebiyet vermesi halinde geçerli olan bir teminattir. Genel sartlarda belirlenen oranlar dahilinde tazminat ödenir.
Gündelik Tazminat Teminati:
Sigortali, kaza neticesinde muvakkatten çalisamayacak duruma düserse, kendisine poliçede yazili gündelik tazminat ödenir.
Gündelik tazminat süresi:
Tazminat süresi 30, 60, 90 gün olmak üzere sigortali tarafindan seçilebilir.
Gündelik tazminat teminati muafiyet uygulamasi:
Gündelik tazminat ödemesi minimum 7 günlük muafiyete tabidir. Ayrica sigortali isterse 15 veya 30 günlük muafiyetlerden birini seçebilir.
Tedavi Masraflari Teminati:
Sigorta poliçesinin kapsamina giren bir kaza neticesinde sigortalinin doktor ücreti ile ilaç, radyografi, kaplica tedavisi, masaj, hastane ve diger gerekli tedavi masraflari ve nakil ücretleri sigortaliya ödenir.
Asagidaki hallerde gün esasina göre prim hesap edilir;
- Baslangiçta bir yildan fazla süre için yapilacak sigortalarda yili asan kismina,
- Rizikoda meydana gelen degisiklik dolayisiyla alinacak veya geri verilecek prim farklarina,
- Sigortanin yürürlügü sirasinda sigorta bedelinin arttirilmasi durumunda.
Özel Sartlar:
Kamu Saglik Uzmanlari Bireysel Riskler Sigorta Poliçesine ilisik Ferdi Kaza Sigortasi Genel Sartlari hükümlerinin yani sira asagidaki özel sartlar uygulanir:
1. Gündelik tazminat ödemesi için geçici is göremezlik veya kismen çalisamama durumunun veya hangi süre içinde kismen çalisabilecek duruma gelineceginin resmi saglik kurulu raporuyla kanitlanmasi sarttir. Sigortali için resmi saglik kurulu raporu alinmasinin imkânsiz oldugu hallerde, Sirket sigortaliyi kendi belirleyecegi tabiplere muayene ettirerek durumunu saptar. Resmi saglik raporu olmayan veya Sirketin belirleyecegi tabipler tarafindan muayene edilmeyen sigortaliya gündelik tazminat ödemesi yapilmaz.
2. Gündelik tazminat poliçede belirtilen muafiyet süresinin sonrasinda baslamak üzere azami poliçede belirtilen süre kadar ödenir.
3. Muafiyet süresinin baslayacagi tarih; kaza sonucu olaylarda, kazanin oldugu tarih, hastalik sonucu olaylarda ise hastaneye yatis tarihi esas alinmak suretiyle belirlenir.
4. Ayrica, Genel Sartlarda belirtilen bir kazaya bagli olmaksizin sigortalinin hastalanmasi (poliçe baslangicindan önce var olan, bilinen bir hastalik hariç) nedeniyle 21 günden fazla hastanede yatarak tedavi olmasi gerektiginde de poliçede belirtilen kosullar ile gündelik tazminat ödemesi yapilacaktir. Ancak, hastalik sonucu tedavi masraflari teminat disidir.
5. Genel sartlarin ilgili hükmü hilafina kaza sonucu sigortalinin kaza yerinden bir saglik kurulusuna nakli ile doktorlar tarafindan gerekli görülmesi ve rapor yazilmasi halinde bir saglik kurulusundan diger saglik kurulusuna nakli için yapilacak nakil masraflari da diger tedavi masraflari ile birlikte limit dahilinde ödenecektir.
6. Genel sartlarin ilgili hükmü hilafina kaza sonucu sigortalinin tabii veya suni sabit dislerinde meydana gelen hasarlar sonucu yapilacak masraflar da diger tedavi masraflari ile birlikte limit dahilinde ödenecektir.
7. Kaza sonucu meydana gelebilecek uzuv kayiplari sonrasinda kullanilmasi gerekebilecek protez masraflari da tedavi masraflari ile birlikte limit dahilinde ödenecektir.